Thursday, 5 February 2009

Tapas Night @ *bliss.

*Tapas σημαίνει τάπα, πώμα. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν στις καντίνες έξω από τις αρένες που γίνονταν οι ταυρομαχίες, όπου το πλήθος ορμούσε διψασμένο για ένα ποτήρι χύμα κρασί. Επειδή όμως η περιοχή ήταν γεμάτη... μύγες, λόγω των ταύρων και των αλόγων, οι καντινιέρηδες είχαν βρει μια πρακτική λύση, που ήταν παράλληλα και κέρασμα προς τους πελάτες τους. Βούλωναν το μπουκάλι με το χύμα κρασί που σέρβιραν, χρησιμοποιώντας... μία ελιά, έτσι ώστε να μην πέσει μέσα καμιά μύγα! O τελευταίος της παρέας ήταν ο τυχερός, μιας και έτρωγε την «κερασμένη» ελιά! O αυξανόμενος, όμως, ανταγωνισμός άλλαξε τον τρόπο σερβιρίσματος του κρασιού. Oι καντινιέρηδες άρχισαν να ακουμπούν πάνω στα χείλη των πλαστικών ποτηριών, σαν καπάκι, μία λεπτή φέτα ψωμί και 1-2 ελιές, που σταδιακά εξελίχθηκαν σε μία φέτα του παραδοσιακού αλλαντικού jamόn, μία αντσούγια ή μία λακέρδα με λίγη κάππαρη. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, τα tapas μετακόμισαν στο κέντρο της πόλης. Τα μεζεδάκια από το στόμιο του μπουκαλιού τοποθετούνται σε λαδόκολλα και μετά σε ένα μικρό πιάτο. «Κλέβουν» γεύσεις από γειτονικούς λαούς, «παίζουν» με τα υλικά και τους τρόπους σερβιρίσματος και γίνονται αγαπημένη συνήθεια μέσα και έξω από τα ισπανικά σύνορα.

Πηγη:vita.gr

3 comments:

Me:Moir said...

Con mucho sangria?

efoudi said...

οπότε πρέπει να πιούμε πολλά μπουκάλια την παρασκεύη...για τις tapas!!!

electronik^aki said...

emeine tptis?:P